NL / EN

Univiveros Chili ontwikkelt continue de nieuwste fruitrassen

In 1986 richtte ‘Unifrutti Traders’ - één van Chili’s grootste fruitproducenten - haar eigen boomkwekerij op, Univiveros genaamd. Doel hiervan was het creëren van toegevoegde waarde aan het aldoor groeiende exportareaal en onderscheidend vermogen te realiseren ten opzichte van andere Chileense exporteurs.

 


Inmiddels heeft Univiveros een leidende rol op het gebied van selectie en doorontwikkeling van nieuwe rassen. Het hoort bij de grootste Chileense bedrijven die zich bezighouden met het behandelen van beschermd plantmateriaal onder licentie. De boomkwekerij ligt 45 km ten zuiden van Santiago en bestaat uit een areaal van 90 ha, aangevuld met 105 ha land voor testdoeleinden. “Op kleine schaal zijn er ook andere producenten met een eigen boomkwekerij, maar in de orde van grootte van Univiveros zijn wij de enige”, zegt Raimundo Ortuzar van Unifrutti.

Een boomkwekerij verzorgt het complete proces voorafgaand aan de commerciële aanplant van een variëteit. De kwekerij zoekt wereldwijd naar nieuwe rassen, onder- en tussenstammen en elk ander genetisch materiaal dat potentie heeft voor Unifrutti of de Chileense fruitindustrie. Als het technische gedeelte voldoet, volgt de analyse van het commerciële potentieel van het nieuwe ras. Als beide veelbelovend zijn, wordt in overleg een vermeerderingsprogramma bepaald voor de productie van bomen.

"Op kleine schaal zijn er ook andere producenten met een eigen boomkwekerij, maar in de orde van grootte van Univiveros zijn wij de enige".

Om succesvol te zijn als boomkwekerij, is het belangrijk nauw samen te werken met andere toonaangevende boomkwekerijen wereldwijd. In het geval van Univiveros zijn er diverse vormen van samenwerking met internationale spelers. Tevens vertegenwoordigt Univiveros een belangrijke groep van veredelingsprogramma’s, raseigenaren en boomkwekerijen uit verschillende landen wereldwijd. Op deze manier verzekert de kwekerij zich van een continue uitwisseling van informatie, kennis en blijft de boomkwekerij aan de top wat betreft haar expertise.

“Het duurt lang voordat een nieuwe variëteit op de markt kan worden gebracht”, vervolgt Ortuzar. Chili hanteert een strikt importbeleid aangaande de invoer van nieuw plantmateriaal. Op deze manier beschermt zij de fruitsector tegen de import van nieuwe ziekten en plagen. Het nieuwe plantmateriaal wordt direct bij aankomst in quarantaine geplaatst. Na die quarantaineperiode volgt een periode van gemiddeld vijf jaar waarin het nieuwe ras wordt getest. Gedurende de tijd dat de variëteit nog niet commercieel is wordt al wel volop geïnvesteerd in een ras, waarvan nog niet zeker is of het uiteindelijk ook het rendement gaat opbrengen.

Tegenwoordig volgen de nieuwe rassen elkaar steeds sneller op. Daarom worden veel nieuwe variëteiten onder licentie uitgebracht. Op deze manier houdt de eigenaar grip op de aanplant en positionering van een noviteit en kan het evenwicht tussen vraag en aanbod beter worden gestuurd. Op dit moment wordt er hard gewerkt aan diverse projecten. Voor druiven werkt de kwekerij samen met IFG (International Fruit Genetics). Daarnaast loopt het PICO project voor kersen en steenfruit en het Skelton project voor gele kiwi’s. Recentelijk zijn het appelras Ambrosia en een nieuwe variant van de Kiku Fuji commercieel gegaan. Het uiteindelijke doel is het produceren van fruit dat door consumenten wordt gewaardeerd, op gebied van smaak en houdbaarheid.